Emballasje,
take-away og bærekraft
Torsdag 21. september
Kraft, Tolder Holmers vei 4, Bodø
kl 0815-1030 (m/frokost)
Engangs eller gjenbruk?
Plast eller kartong? Bionedbrytbart eller biobasert?
by north inviterer til faglig (frokost-)påfyll for deg som er interessert i å finne ut hva som vil gjøre din emballasje mer bærekraftig.
Mer samarbeid!
For å oppnå en bærekraftig framtid må både private og offentlige virksomheter gjennom store endringer, ofte omtalt som «det grønne skiftet». Dette vil innebære både nytenkning (FoU) og eksperimentering.
Emballasje-bransjen utgjør en vesentlig faktor til dagens klimagassutslipp og forsøpling.
- Hvordan kan vi legge til rette for mer samarbeid mellom bedrifter og organisasjoner som bruker emballasje?
I EU benyttes 40% av all plast og 50% av papir (fiber) til emballasje. Emballasje påvirker miljø (klimagassutslipp) gjennom hele sitt livsløp: fra råvareuttak, emballasje-produksjon, transport, lagring og til slutt avhending (ombruk/resirkulering/brenning/deponi).
I Norge har mengden emballasje-avfall de 10 siste årene økt fra 148 kg til 178 kg per innbygger (Miljødirektoratet). EU har beregnet at mengden emballasjeavfall vil øke fra 78 millioner tonn i 2018 til 92 millioner tonn i 2030.
Hvis vi skal klare å nå klimamålene må denne trenden snus. EU har derfor ute til høring et nytt emballasje-direktiv som skjerper kravene til alle som setter emballasje på markedet. Direktivet vil legge føringer på både hvordan man utvikler en ny emballasje og inneholder konkrete krav til løsningens effektivitet, materialbruk (minimum resirkulert andel) og gjenvinnbarhet.